2017-11-02

Allt fler tar hjälp av Byggmiljögruppen för undersökningar av skador i väggar med enstegstätad puts på isolering

Ett av modernt byggandes största problem i dag är läckageskador i fasader med tunn puts på isolering av cellplast eller mineralull utanpå en gipsskiva.

Skadorna består oftast av mögelpåväxt på gipspappen och uppträder i huvudsak vid genombrott i putsen som fönster, ventiler, balkonger, markisinfästningar och liknande. Många byggföretag har råkat ut för denna typ av skador. Konstruktionen är känslig för brister i utförandet och samtliga större byggföretag som byggt med denna konstruktion har drabbats av skador. Tom Follin, Sten Ros och Roland Blomquist från Byggmiljögruppen har hjälpt både byggföretag och bostadsrättsföreningar i sydsverige, västsverige och stockholmstrakten med att undersöka och dokumentera skador i putsade fasader för att ge underlag till beslut om åtgärder. Tom har även tillsammans med Sture Lindmark (LTH, tidigare konsult åt NCC) utvecklat en undersökningsmetod för denna typ av skador som avslöjar i stort sett alla skador till skillnad mot metoder som bygger på fuktindikering i väggarna. En fuktindikering visar inte var det finns mögel. Tack vare den omfattande erfarenhet som erhållits efter hundratals provhål och okulärbesiktningar har vi fått i uppdrag att genomfört många sådana undersökningar.

  • Mögel på gipsskiva bakom enstegstätad putsfasad.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår